Monumentendag  15 september 2019

Het huidige pand Laar 16 heeft het aanzicht van een 18e eeuwse hoeve. Oorspronkelijk echter gebouwd als voorburcht van het 'Huis Laer', een inmiddels lang verdwenen kasteeltje met grachten gelegen aan de Geleenbeek (zoals die oorspronkelijk liep en die na afronding van het project 'Corio Glana' opnieuw zichtbaar is nu als zijtak van de Geleenbeek). Het pand verrast met een kern volledig in houtskelet, vakwerk dus met vulling van leem en stamt uit 1543. Dat weten we door een dendrochronologisch onderzoek. 

Op veel van de balken zijn typisch laatmiddeleeuwse telmerken te zien en ook een Andreaskruis, als decoratie aangebracht op één van de moerbalken, is nog mooi in het zicht.

 


De
Naamse Steen

De eigenaren hebben sinds kort van woensdag t/m zondag hun terras open en bieden een een klein assortiment aan versnaperingen voor de wandelaar of fietser. De producten zijn gebaseerd op de seizoenen en zijn gemaakt van eigen producten of van de producenten uit de omringende buurtschappen Brommelen en Hellebroek. Dit initiatief en hun B&B hebben de naam 'De Naamse Steen' gekregen, verwijzend naar een steen die als eerste werd gevonden tijdens de renovatie en die als versteviging was hergebruikt in een waterinlaatpunt op de binnenplaats van de hoeve. Onderzoek heeft uitgewezen dat het een hoekblok moet zijn geweest van een poortdoorgang en dat het overblijfsel moet zijn geweest van het verdwenen kasteeltje.

Later zijn bij graafwerken nog diverse blokken Naamse steen gevonden die allemaal een prominente plek hebben gekregen op de vernieuwde binnenplaats en zodoende allemaal te zien zijn en aangeraakt kunnen worden. Het betreft grote blokken van een poortomlijsting met gedetailleerde gotische versieringen, maar ook te zien zijn bijvoorbeeld raamdorpels en grenspaaltjes uit hardsteen.

 

"Laar 16" biedt tijdens de Open monumentendag zowel in het pand als daarbuiten genoeg te zien en de eigenaren heten u dan ook tijdens deze dag van harte welkom. Het terras is deze dag natuurlijk ook geopend.